Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Krupnik z rybą

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31337
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 5 05:30, 19 Mar 2012    Temat postu: Krupnik z rybą

Krupnik z rybą

Składniki: • 1,5 l wody, • 2 filety z ryby (morskie: sola, flądra, dorsz; lub słodkowodne: sandacz, okoń, karp), • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej, • marchew, • pietruszka, • pół selera, • 2 ziemniaki, • 2 liście laurowe, • 5 ziaren ziela angielskiego, • natka pietruszki lub pęczek szczypiorku, • przyprawy: kardamon, imbir, sól do smaku

Wykonanie: Filety umyć, oczyścić, przekroić na połowę, posolić. Włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć na talerz i do tej samej wody włożyć pokrojone w kostkę warzywa i kaszę. Gotować do miękkości. W międzyczasie dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rybę. Zestawić garnek z ognia, na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki lub szczypiorek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martin
Moderator



Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 3772
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: europa
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 7 07:41, 19 Mar 2012    Temat postu:

Chyba spróbuje tego przepisu ! ?
Zazwyczaj jak ugotuje sobie cos to nie chce mi sie jesc pozniej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31337
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 7 07:46, 19 Mar 2012    Temat postu:

Wie Pan, ja jednak bałbym się takiego połączenie, skoro Pan pisze, że spróbuje, poczekam na Pana recenzję!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martin
Moderator



Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 3772
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: europa
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 18 18:44, 19 Mar 2012    Temat postu:

A to ciekawe co Pan pisze , myslalem ze jest to Pański przepis i juz sprawdzony , co prawda krupnik jadłem i smakuje mi, lecz na mięsie , ryby jadłam tylko smażone .

Jeśli tak to wygląda ,to ugotuje sobie krupnik tylko na Kawałku wołowiny .
Rybkę usmaze na obiad piątkowy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31337
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 21 21:10, 19 Mar 2012    Temat postu:

Panie Marcinie, nie do końca odczytał Pan wątek! To SĄ PRZEPISY SIOSTRY TERESY, NIE MOJE!!!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martin
Moderator



Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 3772
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: europa
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 5 05:49, 20 Mar 2012    Temat postu:

Mam juz pare wiosenek na karku i wzrok juz nie orli , lecz nie umie znalez imienia Pani Teresy

Cytat:
Wysłany: Pon 5 05:30, 19 Mar 2012 Temat postu: Krupnik z rybą

--------------------------------------------------------------------------------

Reklamy Businessclick
LOT - First MinuteLeć na wakacje z LOT-em. Europa w obie strony już od 399 zł. Zobacz!
[link widoczny dla zalogowanych]
PZU: AC twojego samochoduUbezpiecz swoje auto przed stłuczką i kradzieżą. Sprawdź ofertę PZU!
pzu.pl/komunikacyjne
Krupnik z rybą

Składniki: • 1,5 l wody, • 2 filety z ryby (morskie: sola, flądra, dorsz; lub słodkowodne: sandacz, okoń, karp), • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej, • marchew, • pietruszka, • pół selera, • 2 ziemniaki, • 2 liście laurowe, • 5 ziaren ziela angielskiego, • natka pietruszki lub pęczek szczypiorku, • przyprawy: kardamon, imbir, sól do smaku

Wykonanie: Filety umyć, oczyścić, przekroić na połowę, posolić. Włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować ok. 10 minut. Łyżką cedzakową wyjąć na talerz i do tej samej wody włożyć pokrojone w kostkę warzywa i kaszę. Gotować do miękkości. W międzyczasie dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz przyprawy. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rybę. Zestawić garnek z ognia, na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki lub szczypiorek.
_________________
Uśmiech i życzliwość łagodzi obyczaje!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31337
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 15 15:49, 20 Mar 2012    Temat postu:

Jak widać nie tylko ja nie podałem źródła, przepisy siostry Teresy są zamieszczane w ND!

a oto łącze: [link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez adsenior dnia Wto 15 15:51, 20 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
martin
Moderator



Dołączył: 24 Lip 2011
Posty: 3772
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: europa
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 19 19:09, 20 Mar 2012    Temat postu:

Szanowny Panie Andrzeju nie ma sprawy,
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin