|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32625
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Pon 6 06:55, 27 Lut 2012 Temat postu: przepisy siostry Teresy! |
|
|
Zamieszczał tutaj będę przepisy Sióstr Zakonnych, zamieszczane w ND, dzisiaj pierwszy:
Węgorz z sosem pieczarkowym
Składniki: • 250 g węgorza • 6 sztuk pieczarek • kilka suszonych borowików zmielonych w młynku • 1/2 szklanki oleju • sól • pieprz • 1 cebula • 1/2 szklanki 30-proc. śmietany • pęczek koperku
Wykonanie: Węgorza pokroić w dzwonki, posypać do smaku solą i pieprzem oraz zmielonymi borowikami. Rybę usmażyć na patelni na gorącym oleju. Zdjąć na półmisek żaroodporny, ułożyć i wstawić do ciepłego piekarnika (nie zapiekać). Na tym samym oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w paseczki, do usmażonych składników wlać śmietanę i dodać koper, posolić, popieprzyć (można dodać odrobinę imbiru). Z wywaru tego wychodzi aksamitny sos pieczarkowy, którym należy polać węgorza w naczyniu żaroodpornym. Danie to znakomicie smakuje z ziemniakami puree z dodatkiem 1 ugotowanej marchwi, pokrojonej w kostkę, i z zielonym groszkiem. Ziemniaki ubić i dodać do nich śmietanę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wyłożyć na półmisek obok węgorza, udekorować marchwią i groszkiem.
Ja uważam, że również lin a nawet karp tak przyrządzone będą smakowite!
Ostatnio zmieniony przez adsenior dnia Pon 4 04:39, 07 Maj 2012, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32625
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Pon 4 04:43, 07 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Sernik bez sera
Składniki:
Ciasto: • 1 margaryna • 3 szklanki mąki • 7 żółtek • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • pół szklanki cukru
Masa: • 7 białek • 3 jogurty duże bałkańskie lub greckie (400 g) • owoce z puszki • 3/4 szklanki cukru • rodzynki lub skórka pomarańczowa • 2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, 2/3 schować do lodówki, a 1/3 część wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Masa: 7 białek ubić z 3/4 szklanki cukru. Dodać 2 budynie śmietankowe, 3 jogurty bałkańskie lub greckie, pokrojone brzoskwinie, ananasy lub skórkę pomarańczową albo rodzynki.
2/3 części ciasta wyłożyć na blachę, przykryć masą, zetrzeć 1/3 część ciasta z zamrażalnika na wierzch. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32625
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Pon 4 04:28, 21 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Wiosenne nadzienie do naleśników
Składniki:
• 20 dag młodych listków pokrzywy
• 20 dag listków mniszka
• 20 dag sera białego (twarożku)
• 2 jajka
• 20 dag startego żółtego sera
• sól, imbir, kardamon
• pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Liście pokrzywy i mniszka umyć, pokroić i włożyć do miski. Dodać twarożek, jajka, szczypiorek i przyprawy. Wszystko wymieszać. Na usmażone naleśniki wyłożyć przygotowany farsz i zapiekać w żaroodpornym naczyniu 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać z jogurtem naturalnym, oliwkami i serem mozzarella.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32625
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Pon 6 06:01, 28 Maj 2012 Temat postu: |
|
|
Placek z sezonowymi owocami
Składniki: • kostka margaryny, • 10 łyżek cukru, • 10 łyżek wody, • 50 dag mąki pszennej, • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, • 4 żółtka, • piana z 4 białek, • cukier puder, • owoce sezonowe: rabarbar surowy, śliwki, wiśnie, truskawki
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie z cukrem. Do przestudzonej margaryny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Wyrobić ciasto i powoli dodawać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce. Piec w 170 st. C około 30-40 minut. Na koniec obficie posypać cukrem pudrem.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32625
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Pon 5 05:01, 04 Cze 2012 Temat postu: |
|
|
Kotlety ryżowe z pokrzywą
Składniki: • szklanka ryżu • 2,5 szklanki wody • 2 cebule • łyżka czosnku niedźwiedziego • 2 szklanki pokrojonych pokrzyw • 4 łyżki oleju • 4 duże pieczarki • 3 jajka • kasza manna do zagęszczenia • sól • imbir • kurkuma do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, ostudzić, wsypać do miski, cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na gorący olej i smażyć. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i cebula się usmażą, włożyć pokrojone pokrzywy. Chwilę potrzymać na ogniu, zamieszać i przełożyć do miski z ryżem, odstawić do przestygnięcia. Dodać jajka i wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki kaszy manny, wymieszać i formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i piec na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Kotlety można ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Podawać gorące, na przykład z sałatką z drobno pokrojonego ogórka kiszonego, cebuli, papryki i szczypiorku, doprawioną olejem, solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|