Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

przepisy siostry Teresy!

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31332
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 5 05:55, 27 Lut 2012    Temat postu: przepisy siostry Teresy!

Zamieszczał tutaj będę przepisy Sióstr Zakonnych, zamieszczane w ND, dzisiaj pierwszy:



Węgorz z sosem pieczarkowym

Składniki: • 250 g węgorza • 6 sztuk pieczarek • kilka suszonych borowików zmielonych w młynku • 1/2 szklanki oleju • sól • pieprz • 1 cebula • 1/2 szklanki 30-proc. śmietany • pęczek koperku

Wykonanie: Węgorza pokroić w dzwonki, posypać do smaku solą i pieprzem oraz zmielonymi borowikami. Rybę usmażyć na patelni na gorącym oleju. Zdjąć na półmisek żaroodporny, ułożyć i wstawić do ciepłego piekarnika (nie zapiekać). Na tym samym oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, pieczarki pokrojone w paseczki, do usmażonych składników wlać śmietanę i dodać koper, posolić, popieprzyć (można dodać odrobinę imbiru). Z wywaru tego wychodzi aksamitny sos pieczarkowy, którym należy polać węgorza w naczyniu żaroodpornym. Danie to znakomicie smakuje z ziemniakami puree z dodatkiem 1 ugotowanej marchwi, pokrojonej w kostkę, i z zielonym groszkiem. Ziemniaki ubić i dodać do nich śmietanę oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wyłożyć na półmisek obok węgorza, udekorować marchwią i groszkiem.


Ja uważam, że również lin a nawet karp tak przyrządzone będą smakowite!


Ostatnio zmieniony przez adsenior dnia Pon 3 03:39, 07 Maj 2012, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31332
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 3 03:43, 07 Maj 2012    Temat postu:

Sernik bez sera

Składniki:
Ciasto: • 1 margaryna • 3 szklanki mąki • 7 żółtek • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • pół szklanki cukru
Masa: • 7 białek • 3 jogurty duże bałkańskie lub greckie (400 g) • owoce z puszki • 3/4 szklanki cukru • rodzynki lub skórka pomarańczowa • 2 budynie śmietankowe

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, 2/3 schować do lodówki, a 1/3 część wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Masa: 7 białek ubić z 3/4 szklanki cukru. Dodać 2 budynie śmietankowe, 3 jogurty bałkańskie lub greckie, pokrojone brzoskwinie, ananasy lub skórkę pomarańczową albo rodzynki.
2/3 części ciasta wyłożyć na blachę, przykryć masą, zetrzeć 1/3 część ciasta z zamrażalnika na wierzch. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31332
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 3 03:28, 21 Maj 2012    Temat postu:

Wiosenne nadzienie do naleśników

Składniki:

• 20 dag młodych listków pokrzywy
• 20 dag listków mniszka
• 20 dag sera białego (twarożku)
• 2 jajka
• 20 dag startego żółtego sera
• sól, imbir, kardamon
• pęczek szczypiorku


Wykonanie:

Liście pokrzywy i mniszka umyć, pokroić i włożyć do miski. Dodać twarożek, jajka, szczypiorek i przyprawy. Wszystko wymieszać. Na usmażone naleśniki wyłożyć przygotowany farsz i zapiekać w żaroodpornym naczyniu 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Podawać z jogurtem naturalnym, oliwkami i serem mozzarella.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31332
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 5 05:01, 28 Maj 2012    Temat postu:

Placek z sezonowymi owocami

Składniki: • kostka margaryny, • 10 łyżek cukru, • 10 łyżek wody, • 50 dag mąki pszennej, • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, • 4 żółtka, • piana z 4 białek, • cukier puder, • owoce sezonowe: rabarbar surowy, śliwki, wiśnie, truskawki

Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w gorącej wodzie z cukrem. Do przestudzonej margaryny dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka. Wyrobić ciasto i powoli dodawać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę, ułożyć owoce. Piec w 170 st. C około 30-40 minut. Na koniec obficie posypać cukrem pudrem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31332
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 4 04:01, 04 Cze 2012    Temat postu:

Kotlety ryżowe z pokrzywą

Składniki: • szklanka ryżu • 2,5 szklanki wody • 2 cebule • łyżka czosnku niedźwiedziego • 2 szklanki pokrojonych pokrzyw • 4 łyżki oleju • 4 duże pieczarki • 3 jajka • kasza manna do zagęszczenia • sól • imbir • kurkuma do smaku

Wykonanie:
Ryż ugotować na sypko, ostudzić, wsypać do miski, cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na gorący olej i smażyć. Dodać drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i cebula się usmażą, włożyć pokrojone pokrzywy. Chwilę potrzymać na ogniu, zamieszać i przełożyć do miski z ryżem, odstawić do przestygnięcia. Dodać jajka i wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać. Wsypać 2-3 łyżki kaszy manny, wymieszać i formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i piec na gorącym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Kotlety można ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut. Podawać gorące, na przykład z sałatką z drobno pokrojonego ogórka kiszonego, cebuli, papryki i szczypiorku, doprawioną olejem, solą, sokiem z cytryny i pieprzem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin