Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

nadziewana cukinia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy adseniora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31375
Przeczytał: 4 tematy

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 18 18:10, 23 Lip 2011    Temat postu: nadziewana cukinia

Ponieważ jest pora zbioru cukinii, proponuję wykonanie cukinii nadziewanej. Jako nadziewkę można użyć dowolne mięso, ja używam, przemiennie, mielone, parówki lub kabanosy. Cześć mięsna wynosi ok. 40-50 dkg. Najpierw na patelni polanej niewielką ilością oleju przesmażam mięso, do dobrze przesmażonego mięsa dodaję 2-3 duże cebule, pokrojoną w talarki i średniej wielkości główkę czosnku, który kroję na mniejsze części /kiedyś wyciskałem praską do czosnku, ale nie chce mi się potem myć praski/. Krótko duszę pod przykryciem. Następnie, kroję cukinię taką na ok. 50 cm, na połowy, wzdłuż osi podłużnej, otrzymuję jakby dwie łódki. Z tych „łódek, łyżką wybieram środki z nasionkami, tak, iż zostają tylko ścianki /ze skórką!/o grubości ok. 0,5 - 1 cm. Wybrane środki dodaję do składników na patelni. Dodaję zioła, tutaj dowolność, gustu i smaku, dzisiaj dodałem świeże listki bazylii oraz listki lubczyka /z działki/, szczyptę suszonej ostrej papryczki chili, traszkę czerwonej papryki, garść ryżu. Duszę aż wybrane środki cukinii rozpadną się na poszczególne ziarnka. Jako solenia używam łyżeczkę przyprawy typu warzywko, którą dodaję na końcu. Nadziewkę przykrywam i zostawiam do dnia następnego. Wydrążone połówki cukinii, zawijam w folię i wkładam do lodówki. Następnego dnia, smaruję warzywkiem wnętrza wydrążonej cukinii i nakładam nadziewkę, zawijam w folię aluminiową i wkładam na 1 – 1godz. 15 min. Do piecyka rozgrzanego na ok. 180 stopni. Po tym czasie sprawdzam, czy cukinia już jest miękka, jeżeli tak, to na moment wyjmuję z pieca, odchylam folię i posypuję tartym żółtym serem. Wkładam z powrotem do pieca by zapiec ser, na ok. 10-15 minut. Wyjętą gorącą cukinię podaję z pieczywem. Dla mnie to pychota!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy adseniora Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin