Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

cytrynowiec

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy adseniora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31324
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 17 17:33, 24 Wrz 2011    Temat postu: cytrynowiec

Dzisiaj piekłem cytrynowca, a oto przepis.
Bardzo proste, tanie i łatwe w wykonaniu ciasto, czyli cytrynowiec:

Składniki:
- 1 cytryna
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki maki
- ½ kostki margaryny /oczywiście może być masło/
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /ja używam swojego spulchniacza, opis przy pierniku/
- 3 jajka
- garść rodzynek
Wykonanie:
Skórkę z umytej cytryny ocieram skórkę, tarką do ziemniaków, ale nie ta stroną co ziemniaki, zrobić próby! Uważać by zetrzeć ta kolorową część. Do naczynia dajemy pół kostki margaryny /masła/, wsypujemy szklankę cukru, dodajemy trzy oddzielone od białek żółtka jajek, białka zostawiamy w osobnej miseczce, dodajemy otarta skórkę cytrynową. Wyciśnięty sok z cytryny z oddzielonymi ziarnkami, na razie mamy w innym naczyniu. Dokładnie miksujemy na puszysta masę. Po jej uzyskaniu, wsypujemy trzy szklanki mąki, Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, ja dodaję swojego spulchniacza, dokładnie mieszamy na sucho. Przygotowujemy formę, ja używam tortownicy z dodatkowym aluminiowym kominkiem. Dno tortownicy wykładam papierem śniadaniowym, który wysmarowany tłuszczem zmienia się w pergamin. Całość formy smarujemy tłuszczem, ja używam oleju, dokładnie obsypujemy bułką tartą. Do wymieszanej na sucho masy wlewamy białka i wyciśnięty sok z cytryny, miksujemy, jeżeli masa za gęsta dodać odrobinę wody, pod koniec, gdy masa już jest gładka, dodać rodzynki, wymieszać dodatkowo. Wykładamy masę do formy. Piec 40 do 50 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Przed wyjęciem z piecyka, zrobić próbę patyczkiem, po włożeniu go do ciasta i wyjęciu, musi być suchy. Po lekkim ostudzeniu wyjąc ciasto z formy. Kto chce może gotowe ciasto posypać pudrem nałożyć polewę czekoladową lub lukier. Ja lubię czyste ciasto. Smacznego.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy adseniora Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin