Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Pentrytowy schab pieczony

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 7 07:25, 22 Sie 2011    Temat postu: Pentrytowy schab pieczony

Schab środkowy (np. 1,5 kg) z umiarem solimy, pieprzymy, nakłuwamy nożem w kilku miejscach robiąc tzw. kieszonki. W kieszonki wkładamy przecięte na pół ząbki czosnku (razem około 4 ząbków). Nacieramy oliwą (2 łyżki) wymieszaną z rozgniecionymi 2 ząbkami czosnku. Posypujemy tymiankiem i szałwią. Dodajemy 2 listki laurowe. Schab wkładamy do torebki lub rękawa do pieczenia i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki dolewamy do torebki szklankę bulionu warzywnego. Zamykamy torebkę i wstawiamy do piekarnika.
Pierwsze 7 minut pieczemy w temperaturze 250 stopni C z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i wyłączamy termoobieg. Tak pieczemy przez nieco ponad godzinę (w zależności od wielkości schabu). Następnie rozcinamy torebkę i podpiekamy schab przez 10 minut żeby się zarumienił.
Do schabu przygotowujemy sos pieczeniowy ciemny. Ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem gotowy sos Winiary.
Smacznego

W trakcie końcowego opiekania


Już na talerzu. Trochę tępy nóż wziąłem i się schabik lekko postrzępił ale był i tak smaczny.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31212
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 7 07:48, 22 Sie 2011    Temat postu:

Och zażądam od Pana Pentryta zadość uczynienia, za wywołanie ślinotoku!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 5 05:09, 23 Sie 2011    Temat postu:

Więc zapraszam do Kampinosu.
A i obiecuję że noże naostrzę i schabik będzie pokrojony a nie poszarpany jak na zdjęciu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Afroo20
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 636
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: z Afryki ;]
Płeć: Pani

PostWysłany: Wto 15 15:36, 23 Sie 2011    Temat postu:

Cudeńko Rolling Eyes
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31212
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 18 18:25, 23 Sie 2011    Temat postu:

No, no, bo weźmiemy za słowo dosłownie i zwali się Panu na kark ferajna!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amm
Forumowicz



Dołączył: 14 Sie 2011
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

Płeć: Pani

PostWysłany: Wto 19 19:19, 23 Sie 2011    Temat postu:

Pentryt napisał:

A i obiecuję że noże naostrzę i schabik będzie pokrojony a nie poszarpany jak na zdjęciu.


Brawo, brawo dla kucharza,że zauważył swój błąd.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 8 08:11, 27 Sie 2011    Temat postu:

Jakby co to zapraszam.
Błąd w krojeniu powstał na wskutek zniecierpliwienia przed spożyciem. Smile Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Afroo20
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 636
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: z Afryki ;]
Płeć: Pani

PostWysłany: Sob 12 12:37, 27 Sie 2011    Temat postu:

Nie dziwię się Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin