Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Pentrytowy boczek pieczony

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 6 06:59, 23 Paź 2011    Temat postu: Pentrytowy boczek pieczony

Zamiast kupować naszprycowaną chemicznymi dodatkami wędlinę wolę uzyć np. na kanapki upieczone przez siebie mięso.
Pieczony boczek bardzo dobrze zastępuje np. sklepowy baleron itd.

A to mój przepis (szybko i prosto):
Surowy boczek nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz rozgniecionym czosnkiem (około 4 ząbków). Dodajemy 2-3 listki laurowe i kilka ziarenrek jałowca. Skrapiamy olejem.
Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na dobę do lodówki.
Gdy boczek już odlezy swoje w lodowce i przejdzie aromaem przypraw wkładamy go do piekarnika ustawiając temperaturę na około 180 stopni C i pieczemy około 60 -90 minut w zależności od wielkości boczku. Mój ostatni ważył 1,2 kg i piekł się 90 minut. Idealny na kanapki np. z chrzanem, ćwikłą, musztardą czy tak jak w moim przypadku z sosem seczuańskim. Smacznego.

Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31330
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 7 07:56, 23 Paź 2011    Temat postu:

Pan Pentryt, jak zwykle, narobi kupę apetytu!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 5 05:44, 24 Paź 2011    Temat postu:

Bo chciałem zachęcić do robienia sobie samemu mięsa na kanapki. Zdrowsze niż sklepowe.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sindbad
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 5517
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Nie mieszka w Polsce

PostWysłany: Pon 7 07:05, 24 Paź 2011    Temat postu:

apetycznie to wygląda ,ale kalorii ma tyle co bomba...cóż ja dbam o swój brzuszek i delikatnie go głodzę aby nie zakrywał mi przyrodzenia...hehhe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 7 07:28, 24 Paź 2011    Temat postu:

Zawsze można zastąpić jakim chudym mięsem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin