Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Pentrytowe polędwiczki z pieczarkami

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 5 05:56, 29 Paź 2011    Temat postu: Pentrytowe polędwiczki z pieczarkami

Polędwiczkę wieprzową kroję aby powstał płat (tym razem nie miałem dużej więc użyłem dwóch małych - 1 kg). Mięso rozbijam tłuczkiem, doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Zawijam w folię aluminiową i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Najczęściej jest to nie kilka godzin a doba.
Gdy już polędwica odleży swoje w lodówce zabieram się do kolejnego etapu przygotowania potrawy.
Drobno siekam 1 dużą cebulę i około 0,5 kg pieczarek. Posiekaną cebulę wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem do zeszklenia. Gdy cebula się już zeszkli dodaję pieczarki.



Następnie siekam natkę pietruszki i pół czerwonej papryki. W sumie to czasami siekam całą paprykę.
Dorzucam do smażącej się cebuli z pieczarkami. Dodaję sól i pieprz do smaku.



Smaruję płat polędwicy farszem. Resztę farszu zostawiam do sosu.
Następnie zwijam mieso z farszem i zabezpieczam brzeg przed rozwijaniem poprzez spięcie wykałaczkami.
Polędwiczki obsmażam na patelni i następnie piekę w piekarniku około 25 minut w temperaturze 200 st. C.



Do pozostałego na patelni farszu dodaję szklankę śmietany i pół szklanki wody. Następnie dodaję zasmażkę przygotowaną z dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki. Doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem.



I tak oto mamy gotową mięsną część do drugiego dania.


Na powyższej fotce początek polędwiczki więc farszu jest mało. W dalszej części jest go więcej.


Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Sob 6 06:19, 29 Paź 2011, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31212
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 6 06:02, 29 Paź 2011    Temat postu:

Jak widać, Pan Pentryt lubi kucharzenie. Niestety dzisiejszy Jego przepis jest dla mnie nie do przyjęcia, ja nie znoszę smaku ani zapachu świeżej papryki, suszona mielona tak, ale nie świeża.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 6 06:06, 29 Paź 2011    Temat postu:

Panie Andrzeju bez papryki ta potrawa jest równie smaczna. Papryka jest tuaj w sumie tylko drobnym dodatkiem.

Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Sob 6 06:13, 29 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 31212
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 6 06:31, 29 Paź 2011    Temat postu:

Niewątpliwie tak, farsz to jest pole do popisu kucharza!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 6 06:58, 29 Paź 2011    Temat postu:

Otóż to! Można zmienić na taki farsz aby cieszył nasze podniebienia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin